Ріжемо цибулю без сліз: 7 порад, щоб не плакати!

Ридати над цибулею в процесі приготування страв – заняття малоприємне. Але ми незмінно плачемо від їдкого ферменту, який виділяється в процесі різання. Цибулева м’якоть пошкоджується, газоподібна речовина (летюча сірка) потрапляє на слизову. Тому ми легко відчуваємо печіння в очах. А сльозотеча – неминуча реакція на дискомфорт. Добре, що з їдкістю цибулі господині навчилися боротися! Зібрали найкращі способи з порталу Vgbud, щоб ви не плакали на кухні, а готували із задоволенням.

Вода і прохолода

Перед нарізанням покладіть цибулину у воду або змочіть ніж. Волога уповільнює вироблення хімічних сполук. Зробити нарізку безпечною, комфортнішою допоможе охолодження цибулини. Просто приберіть її в холодильник на півгодини або в морозильну камеру на 15 хвилин, а потім приступайте до оброблення. Низькі температури теж уповільнюють хід хімічної реакції.

Гострий ніж або техніка

Перед тим, як братися за нарізання ріпчастої цибулі, гарненько наточіть ніж. Тоді м’якоть буде менше пошкоджуватися під час обробки, їдкі ферменти принесуть менше дискомфорту. Що швидше ви поріжете цибулю, то менше сліз проллєте.

Чудова альтернатива – невеликий блендер або чопер, який швидко подрібнить цибулю без вашої участі.

Паперовий рушник

Змочіть паперовий рушник холодною водою і викладіть на обробну дошку, де збираєтеся різати цибулю. Він допоможе увібрати газоподібні хімічні виділення.

Вздовж, а не впоперек

Намагайтеся різати цибулину правильно. Спочатку розділіть її навпіл, а потім почніть різати вздовж – у напрямку до корінця. Останній краще залишити недоторканим, щоб знизити концентрацію летючої сірки в повітрі.

Полум’я свічки

Ще один нетривіальний спосіб – палаюча воскова свічка. Коли зберетеся різати цибулю, запаліть її в безпосередній близькості. Вогонь окислює сірку, тому вона не так сильно турбує слизову оболонку очей.

Витяжка-помічниця

Ріжте цибулю під кухонною витяжкою. Помірний протяг нівелює частину хімічних виділень. Повітряний потік швидко витягне їх із приміщення, тож плакати не доведеться.

Дихання ротом або захисні окуляри

Якщо цибуля виявилася вже дуже їдкою, спробуйте під час її оброблення інтенсивно дихати ротом. Це хороший відволікаючий маневр, який часто працює як психологічний метод. Перевірено – очі пече набагато менше! І ще один варіант – захисні окуляри. У них вам не страшний жоден небезпечний овоч.

Експериментуйте зі стравами, а не з емоціями! Пробуйте перевірені способи і плачте від щастя, а не від запашної цибулі.

Leave a Comment