Чому при температурі у дитини холодні руки-ноги?

Чому при температурі у дитини холодні руки-ноги?

У відповідь інфекцію та інтоксикацію організм запускає цілий каскад різних реакцій. Підвищення температури тіла – одна з найпотужніших наших захисних реакцій. Вона необхідна для боротьби з збудником, прискорення роботи низки ферментних систем, імунних реакцій.

Якщо схематично: і натомість інфекції мозок тимчасово змінює норму температури з 36,6 більш високі цифри. І починає знижувати тепловіддачу та підвищувати теплопродукцію, щоб наблизитися до цієї нової умовної норми. У кров виводиться багато інтерлейкінів, інтерферони, простагландини і.т.д, і одночасно йде централізація кровообігу – дрібні кровоносні судини в шкірі та підшкірній клітковині спазмуються, щоб більше крові припливло до життєво важливих органів для швидкого підвищення температури тіла.

Руки та ноги при спазмі стають білими (синюшними або блідими) та холодними, як це правильно виправити і що робити розповідають тут https://dai.kiev.ua/shho-robiti-yakshho-u-ditini-xolodni-ruki-i-nogi-pri-temperaturi/. У цей момент холодові рецептори в шкірі дратуються і вимагають від мозку дій для їхнього заспокоєння – «нам холодно, роби щось». Компенсаторний механізм тут озноб. Робота великої кількості м’язів миттєво дає вироблення значної кількості тепла і призводить до підвищення температури тіла. Як тільки температура наблизиться до бажаної для мозку в цей момент, озноб припиняється і проходить спазм, починається повернення тепловіддачі і зігріваються наші кінцівки. Тепер настає фаза, коли спекотно. Або продовжується озноб, якщо температура продовжує зростати. Отже, ясно, що озноб – це наслідок підвищення температури, а чи не причина.

Чому при температурі у дитини холодні руки-ноги?

Найкращий спосіб допомогти хворій дитині в цей момент – зігріти їй руки і ноги теплим укутуванням, грілкою і т.п.

Знижуючи температуру жарознижувальними, ми прибираємо причини для спазму в кінцівках.

Не потрібно прагнути до нормалізації температури до 36-37 С. Ми прагнемо поліпшити самопочуття після прийому жарознижувальних. Часто для цього достатньо зниження на 0,5-1 градус і це не 36,6! Важливо, щоб покращало самопочуття.

Сама собою температура – наша захисна реакція. У 39-40С немає загрози життю. А ось небезпека передозування жарознижувальних або марних спазмолітиків є абсолютно реальною і не так рідко відбувається у дітей, аж до необхідної пересадки печінки.

Leave a Comment